Interior and Exterior Design Of A Compact Townhouse

Interior and Exterior Design Of A Compact Townhouse

Background

The NShama Noor Townhouses are a charming development of contemporary townhouses located at the intersection of Al Qudra Road and Emirates Road. Although compact in design, the townhouses are beautifully balanced with their surrounding landscapes. 

The client’s home is a three bedroom townhouse with a small dining space, living room, open kitchen, maid’s room and a compact entrance with a powder room. Milestone was commissioned to redesign the interior and exterior spaces to create a young and exciting vibe that reflects the owners’ energy and personality. 

The client wanted a home that was ultra modern in look and feel, yet warm and inviting. We understood immediately that because of the compact nature of the home, the spaces needed to be clutter-free and to feel spacious and airy. 

We converted the guest room to a dining space connected to the living room. The maid’s room was converted into a children’s play area. Most of the artwork was done by Milestone as we used art and accessories to create the unifying dynamic energy the clients desired.

The Project

Color, lighting and artwork play a crucial part in converting walled rooms into fun, energizing spaces.  Bright colors, used as accents, add depth and vitality to the interior spaces, transforming the original white-walled house into a cosy and inviting home. 

The dining room, originally designed as a guest room, is particularly charming, with a built-in niche temple, a serving space and cutlery storage to hide away any clutter.

A modern marble-topped dining table with a metal base takes center stage in this well-lit space. The table was sourced from Home Center and is uplifted with colorful mustard and teal upholstered chairs. 

These colors are echoed in the accent wall, painted a cheerful mustard yellow. A pair of paintings, reflecting the colors of the chairs, bring the design elements together to create a fun, stylish vibe. Elegant light fixtures above the dining table complement the color scheme perfectly.

complement the color scheme perfectly.

A delightful planted wooden partition divides the dining space from the living room, which was designed with splashes of color that match those of the adjacent dining space. 

Bright and airy

Bright and airy, the living room is designed with light, neutral foundational colors of beige and white for the flooring and walls. The ceiling is kept simple with a large recessed center that visually makes the room look larger. 

A pair of mustard yellow chairs accompany a teal-colored sofa, recalling the accent colors of the adjoining dining area.

All the paintings were created either by Milestone,

All the paintings were created either by Milestone, or carefully sourced from different locations to create a recurring design theme throughout the house. 

In the living room, a pair of paintings depicting water lilies and fish bring the space to life. Wooden accents add a warm richness to the color and material palette.

An open kitchen looks onto the living space.

An open kitchen looks onto the living space. Milestone artfully transformed an uninspiring, typical open kitchen into a tastefully decorated space that is both aesthetic as well as functional.

Before image of the kitchenBefore image of the kitchen

After image showing the kitchen designAfter image showing the kitchen design

A wooden partition, with planted niches resembles the partition separating the dining from the living space. The partition adds further privacy for the kitchen and creates a semi-enclosed space, which is more functional in hiding visual clutter from plain sight. 

White cabinets and light-colored counters help to maintain the feel of space, and contrast gently with brown and wooden overtones to counter the coolness of the white. 

A staircase leads to the bedrooms upstairs; accent turquoise color and bespoke signature artwork by Milestone help to add a zest to this conventional stairway.

The artwork is a Milestone signature piece titled ‘Scaling up,

The artwork is a Milestone signature piece titled ‘Scaling up, Climbing men’ and is created with stone pieces, weighing a total of 300 kgs. The stone pieces are removable in segments so that the clients can transport the art piece should they look to move in the future. 

On the upper level are the master bedroom, children’s room and a guest room.

On the upper level are the master bedroom, children’s room and a guest room.

The master bedroom is decorated with multiple, complementary colors that give it a perky, lively look and feel. A turquoise back wall forms a backdrop for a large bed with a wooden headboard. 

The master bedroom is decorated with multiple,

The bedspread and colorful cushions were sourced from Home Center, 2XL and Marina Home Interiors and add layering and depth to the bed ensemble. A pair of colorful paintings adorn the wall behind the bed. 

As is prevalent in every room, the artwork adds a dash of style to the master bedroom and also makes way for a cozy nook furnished with a yellow armchair and table. 

As is prevalent in every room

As is prevalent in every room

For the children’s room, Milestone took great care to ensure that it looked soft and inviting without looking babyish. Soft peach-pink is the predominant color in the room, offset with white bedroom furniture that was purchased by the client.

For the children’s room

Milestone designed and accessorized the furniture to make the room look chic and sprightly. Floral artwork paired with blackbirds on the rear wall add a lovely finishing touch to this color-matched children’s bedroom. 

The guest bedroom is simple but elegant with a green accent color that runs throughout the room. April Green Jotun paint color adorns the walls and is tempered with elegant, white furniture pieces and accessories. 

Once again, color and artwork play a big part in adding a dynamic quality to each of the spaces. 

Once again, color and artwork play a big part in adding a dynamic quality to each of the spaces.

The landscaping is kept simple with just a handful of bright green-leafed plants that help to make the compact garden feel visually larger. 

The landscaping is kept simple with just a handful

The flooring and walls are left unadorned so as not to feel cluttered as we have gone with a ‘less is more’ vibe for this pretty garden. Porcelain stepping stones lead to a porcelain wood platform that emphasizes the wall water feature. 

The water feature is visible from the dining room windows and comprises multiple stone panels with three water spouts. 

The water feature is visible

Green grass surrounds the porcelain pavers and deck, keeping the layout and design simple and allowing space for the children to run and play. The water feature is the only visually heavy element in the landscape and is brought into focus by the simplicity of its surrounds. 

The entrance to the house is elegant in its clean lines; the neutral tones make it feel larger, while the art elements and grouping of pots adds a little splash of color to offset the monochromatic wall and flooring color. 

The entrance to the house is elegant in its clean lines

The Result

We enjoyed working on this project and although the spaces are compact, Milestone was able to use colors, artwork and carefully sourced accessories to add vibrance and life to this home.  

The clients were so happy that they have given us a raving, 5-star review on Google and we look forward to working on other referrals through this project. 

At Milestone, no challenge is too big for us to handle and we are adept at turning any challenge into an advantage through carefully thought-out design. If you are looking to design your home and exteriors please give us a call and a member of our design team will set up an initial consultation to get the process started. We look forward to hearing from you.